Министър убеден, че тецовете ще работят поне още 7 години В

...
Министър убеден, че тецовете ще работят поне още 7 години В
Коментари Харесай

46 млрд. за нови централи до 2053 г., за да заместят въглищните тецове

Министър уверен, че тецовете ще работят най-малко още 7 години
В енергийна рецесия и в процес на декарбонизация България няма енергийна тактика, а наподобява на човек, който в тъмна стая търси ключа за осветяване - по този начин министър председателят обясни защо я прави служебно държавно управление

Над 46 милиарда евро ще костват новите централи, които ще заменят въглищните в България до 2053 година Още 19,15 милиарда евро се плануват за електролизьори, системи за предпазване на сила, цифровизация и развиване на мрежата и за различни горива за централите.

Това планува план на енергийна тактика, показана във вторник от отрасловия министър Росен Христов. На събитието пристигнаха президентът Румен Радев, министър председателят Гълъб Донев, специалисти, синдикати, работодатели, както и депутати от енергийната комисия.

Както “24 часа ” към този момент писа, тактиката планува създаване на 2000 мегавата нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ “Белене ” с цена от 10 милиарда евро. Други два блока би трябвало да има в АЕЦ “Козлодуй ”, които ще костват 12 млрд. 

Прогнозират се 12 000 мегавата слънчеви централи до 2053 година за 12 милиарда евро и още 4000 мегавата вятърни паркове за 6,4 милиарда евро. Два веца на река Дунав общо за 800 мегавата ще костват 5 милиарда евро, за вецовете “Горна Арда ” и “Места ” - надлежно 255 млн. и 450 млн. евро.

Ремонт и уголемение на ПАВЕЦ “Чаира ” с язовир “Яденица ” ще коства 200 млн. евро. Предвиждат се 1000 мегавата нови ПАВЕЦ.

Росен Христов съобщи още, че съгласно плановете към 2030 година се чака понижаване с 58% на излъчванията, съпоставено с базовата 1990 година, което е преизпълнение на европейските цели. Пълната декарбонизация я реализираме към 2038 година, твърди Христов.

По думите на министъра страната ни няма да стопира въглищните си централи най-малко до 2030 година След това поетапно те ще понижават работата си, с цел да престанат да работят през 2038-а. Относно нуклеарните боклуци Христов бе безапелационен, че имаме потенциал за идващите 50 година да се съхранява отработеното гориво, а има и план за уголемение на хранилището.

Преди представянето на тактиката президентът Румен Радев разяснява, че служебно държавно управление прави тактика, тъй като би трябвало да се излезе от безвремието и да се вземе решение, а не 100 пъти да стопираме и пускаме плана за нуклеарни мощности, да се чудим за батериите и зеления водород. Държавният глава подчертава на контракта с “Боташ ” за потенциали на терминалите на Турция за полутечен газ и в преносната им мрежа.

“Колкото и да го обясняваме, някои от мисълта за Путин не могат да видят България ”, разяснява президентът във връзка изказванията, че това е контракт за съветски газ.

В енергийна рецесия и в развой на декарбонизация България няма енергийна тактика, а наподобява на човек, който в тъмна стая търси ключа за осветяване. Така министър председателят Гълъб Донев обоснова за какво служебният кабинет предлага стратегическа визия за енергетиката в идващите 30 година Той заяви, че при работата по този документ са се употребили най-модерните способи за енергийно моделиране

За работещите в Маришкия комплекс шефът на КНСБ Пламен Димитров изиска два плана, които да влязат в енергийната тактика. Единият е хората да бъдат наети в дружество, което с 1000 мегавата солар да създава 150 хиляди тона зелен водород годишно. Това можело да се направи до 2030 година Второто предложение гласи виртуална фотоволтаична централа за работещи и живеещи в района на мините в комплекса.

Движение за права и свободи поддържа двата веца на река Дунав при Никопол и Силистра, съобщи зам.-председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай. Според Владимир Табутов от Политическа партия обаче страната ни трябвало да си слага по-амбициозни цели за създаване на ВЕИ, предпазване на електрическа енергия и електрически автомобили. Министърът му отговори, че един от плановете планува построяването на 300 зарядни станции. Радослав Рибарски от Политическа партия също изиска повече пари за акумулатори за предпазване на ток. Според Христов 95% от електрическата енергия в света се съхранява с ПАВЕЦ. Съхраненото посредством акумулатори бил най-мръсният метод поради лития и други редки метали, които се употребяват.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР